„Епл“, „Гугл“ и „Фејсбук“ загубија 45 милијарди долари од пазарната капитализација по веста за опсежна истрага на ЕУ

19

Акциите на „Епл“, „Мета“ на „Фејсбук“ и „Алфабет“ на компанијата „Гугл“ паднаа на тргувањето во понеделникот по најавата за нова опсежна истрага на Европската унија за практиките на технолошките гиганти.

Трите компании отфрлија заедничка пазарна капитализација од 45 милијарди долари до затворањето на пазарот во понеделник. Најголем удар го претрпе Apple, кој загуби 22 милијарди долари. Мета беше вториот најголем губитник со загуба од 16 милијарди долари, додека Alphabet забележа помал, но сепак значителен пад од 7 милијарди долари.

ЕУ истражува дали Apple, Meta и Alphabet се усогласени со новиот антимонополски закон, Законот за дигитални пазари (DMA), кој има за цел шест од најголемите технолошки компании класифицирани како „чувари на вратата“ во индустријата. DMA има за цел да ги направи дигиталните пазари поправедни и да ја ограничи доминацијата на технолошките гиганти.

Според информациите од Брисел, Google се соочува со истрага дали неговиот пребарувач неправедно ги наметнува сопствените услуги за пребарување – како што се Google Shopping и Google Flights – над оние на конкурентите. И Google и Apple се под лупа дали нивните продавници за апликации дозволуваат развивачите на апликации да ги „насочуваат“ клиентите кон понуди надвор од нивните софтверски продавници.

Тоа беше втор пат за помалку од една недела Apple да се најде на насловните страници поради тоа што е цел на регулаторите поради потенцијално антиконкурентни практики. Американското Министерство за правда го тужеше Apple минатата недела, тврдејќи дека ги прекршила антимонополските закони со создавање монопол на пазарот на паметни телефони. Акциите на Apple се стабилизираа еден ден по објавувањето на веста, но повторно паднаа во понеделникот по обновениот фокус на усогласеноста со регулативата.

Фото:Youtube printscreen