Ердоган: Турската економија ќе напредува со уште пониски каматни стапки

25

Турските каматни стапки ќе продолжат да паѓаат, рече претседателот Реџеп Тајип Ердоган во интервју во вторникот, тврдејќи дека една економија, независна од краткорочните странски пари, може да напредува на локалното производство и извоз, пренесе „Блумберг“.

„Поевтините пари ќе го поттикнат производството, ќе создадат работни места и ќе ја забават потрошувачката на потрошувачите, која во моментов е четири пати поголема од официјалната цел од 5 отсто, а валутата на крајот ќе зајакне“, рече Ердоган за државната телевизија ТРТ.

Лирата падна на рекордно ниско ниво по говорот на турскиот претседател. Таа падна за цели 8,1% на 13,9519 во однос на американскиот долар.

„Турција нема да се обидува да привлече капитални текови кои ја оставаат нејзината економија на милост и немилост на „жешките пари“ или инвестиции кои можат брзо да се повлечат“, рече Ердоган.

Неговите ветувања ја ставија турската централна банка во непријатна позиција, откако официјални лица изјавија дека размислуваат да стават крај на намалувањето на каматните стапки најрано во декември.

Сепак, турската лира изгуби речиси 28% од својата вредност откако банката го започна тековниот циклус на олеснување во септември, намалувајќи ја основната стапка за 4 процентни поени на 15%.

Ценовни шокови

Ердоган ја даде изјавата пред нешто повеќе од една недела, притискајќи за пониски каматни стапки за да го поттикне растот и да ја оживее неговата опаѓачка популарност пред гласањето во 2023 година. Инсистирањето на пониски трошоци за задолжување не е ништо ново за турскиот претседател. Неговата претпоставка дека поевтините пари ја забавуваат инфлацијата е во спротивност со основните економски теории. Во минатото, стимулирањето на кредитниот раст пред избори беше работна практика.

Кумулативното влијание на оваа политика, растечките нееднаквости во приходите и штетата предизвикана од Ковид значат дека овој пат потенцијалните социјални трошоци ќе бидат многу повисоки. Ценовните шокови како резултат на слободниот пад на лирата го поскапуваат животот во Турција. Продолжувањето на старите политики засновани на „лажни“ предуслови само ќе ги влоши овие проблеми, рече Ердоган.

„Политиката на високи каматни стапки што ни се наметнува не е нова појава“, рече тој.

„Ова е модел кој го уништува домашното производство и ја прави константна структурната инфлација со зголемување на производните трошоци. Ставаме крај на оваа злобна практика. Владата работи на две програми за поддршка кои имаат за цел да отворат 50.000 нови работни места за да ја олесни економската ситуација“, додаде Ердоган.

Приватните компании ќе добијат нови заеми од 50 милијарди лири во рамките на една од програмите поддржани од гарантен фонд за заеми. Каматните стапки на кредитите ќе бидат за цели 7 процентни поени пониски од пазарните нивоа, што ќе придонесе за очекуваниот раст од 10% на турскиот бруто домашниот производ оваа година.