Етереум во вредност од 4,1 милијарди долари е отстранет од берзите во март

74

Етереум (ETH) во вредност од речиси 4,1 милијарди долари е отстранет од централизираните берзи во март, што доведе до шпекулации за зголемување на цените на ETH бидејќи понудата опаѓа на повеќе платформи за тргување.

Според статистичките податоци објавени од услугата за анализа на криптовалути IntoTheBlock, вкупно 1,268 милиони Етереум во вредност од 4,18 милијарди долари по тековниот курс, биле повлечени од централизираните берзи во март.

Според IntoTheBlock, цената на Етереум се зголеми за 32% откако 180.000 ETH беа отстранети од централизираните платформи за тргување на 15 март.

Фирмата за криптовалути објави уште едно големо истекување на ЕТH на 23-ти март, со приближно 151.000 ЕТH отстранети од берзата во тоа време. Анализите на блокчејн покажуваат дека количината на ЕТH на берзите рапидно се намалува, што е „биков“ знак.

Во моментот на пишување, Етереум се тргува за околу 3.300 долари, откако го достигна врвот во текот на денот на 3.424 долари. Откако се опорави од дното од 2.499 долари на 13 март, Етереум забележа 13 „зелени“ денови од 15, што укажува на стабилно искачување нагоре.

Позитивното расположение на Етереум е поврзано со неговата тековна транзиција кон доказ за залог (PoS). Во неодамнешниот блог пост, Фондацијата Етереум сподели детали за спојувањето и што да очекуваме во наредните месеци. Ажурирањето „Merge“ ја означува официјалната транзиција кон консензус за доказ за залог.

Постоечката основна мрежа на Етереум ќе се „спојува“ со системот за доказ за обложување на Beacon Chain, со што ќе се заврши транзицијата на Етереум од доказ за работа (PoW) во доказ за залог (PoS).

Програмерите на Етереум успешно ја лансираа „Kiln“, најновата тест мрежа за „Merge“. Промените во мрежата за тестирање вклучуваат промени во спецификациите на „Merge“ врз основа на екстремни случаи пронајдени во „Kintsugi“ (Kintsugi е „подолготрајна, јавна тест-мрежа“ која ќе им овозможи на развивачите на апликации и на корисниците да се запознаат со околината на Ethereum по спојувањето. Тешката употреба на мрежата за тестирање ќе им овозможи на клиентите и програмерите на Ethereum да ги пронајдат сите потенцијални проблеми и дополнително да ги ублажат проблемите за време на претстојното спојување на главната мрежа – н.з.), како и некои преименувања.

Иако промената во PoS во мрежата за тестирање на спојување откри некои проблеми со имплементацијата, Фондацијата Етереум рече дека тестирањето за спојување ќе продолжи. Ако не се најдат критични проблеми, „Kiln“ ќе биде најновата нова јавна мрежа за тестирање.

Според фондацијата, роковите за ажурирање на тестот и основната мрежа ќе бидат споделени преку медиумите на заедницата.