Ethereum ќе достигне 10.000 долари, тврди основачот на BitMEX

72

Артур Хејс, ко-основач на берзата за криптовалути BitMEX, предвидува дека Ethereum (ETH) ќе достигне бројка од пет цифри (во американски долари) пред крајот на годината.

Поранешниот извршен директор на BitMEX изрази уверување дека ETH ќе надмине 10.000 долари, што е околу 3-кратно зголемување во однос на сегашните цени.

„Кога прашината ќе се спушти на крајот на годината, верувам дека ЕТH ќe се тргува над 10.000 долари“, напиша тој.

Хејс, кој напиша статија пред две години во која предвидува дека Ethereum ќе стане четирицифрена криптовалута, верува дека најголемиот поттик за цената на ETH е претстојното спојување, кое целосно ќе ја претвори мрежата од прв слој во PoS валидиран блокчејн.

Експертот, кој е убеден дека ETH е обврзница поради „наградите на платформата за валидаторите и мрежните надоместоци за натрупување на ETH во јазлите за валидација“, верува дека PoS мрежата ќе привлече големо внимание од критичарите на алгоритмот за докажување за работа (PoW).

„Има значителен број менаџери на пари кои би сакале да трошат на „крипто“ – што значи Bitcoin и/или Ethereum – но механизмот за консензус за докажување на работата се смета за губење енергија“.

Оттука, според Хејс, „чувството ќе се промени кога ETH ќе стане погоден за ESG“, отворајќи ја мрежата за стотици милијарди долари од инвеститорите кои „сега можат безбедно да инвестираат“.

„Како што годината напредува и се приближува транзицијата кон ETH 2.0, очекувам ETH значително да го надмине секој синџир од прво ниво што [тврди] дека е „побрз и поевтин“ од Etherium“, вели Хејс.

Тој, исто така, верува дека растот на Ethereum е поврзан и со неговиот екосистем на децентрализирани апликации. Според DefiLlama, вкупната вредност заклучена во протоколите базирани на Ethereum моментално е над 140 милијарди долари, што го прави најголемиот екосистем во DeFi просторот, за што Хејс исто така вели дека е „биков“ сигнал.

Сепак, тој вели дека планира значително да го намали своето BTC портфолио за да акумулира повеќе Ethereum и Solana, убеден дека повторното тестирање на цените или надминувањето на врвовите ноември е блиску.

„Моето крипто портфолио на почетокот на 2022 година беше 50% Bitcoin и 50% Ethereum“, напиша тој.

„Значи, мојата целна распределба е 25% BTC и 75% ETH … и SOL до 200 долари – приближно 2 пати повеќе од повратот“, додаде ко-основач на BitMEX.