ЕЦБ ги зголемува каматите, очекува инфлација во еврозоната од 6,8 отсто 

26

Годишната инфлација во еврозоната ќе биде 6,8 отсто во 2022 година, покажуваат новите прогнози на Европската централна банка. Тоа главно се должи на цените на горивата и храната, а на нив влијае и војната во Украина. Се очекува дека инфлацијата ќе забави на 3,5% во 2023 година и на 2,1% во 2024 година, нивоа над мартовските прогнози.

Во исто време, ЕЦБ предвидува годишен раст на реалниот БДП од 2,8% во 2022 година, 2,1% во 2023 година и 2,1% во 2024 година. Во споредба со прогнозите од март, тие беа ревидирани значително пониско за 2022 и 2023 година, а за 2024 година беа ревидиран нагоре.

Управниот одбор на седницата во јули донесе одлука за зголемување на основните каматни стапки за 25 базични поени. Програмата за откуп на средства завршува на крајот на јули, се вели во соопштението на Франкфурт.

На долг рок, Управниот совет очекува повторно да ги зголеми клучните каматни стапки на ЕЦБ во септември. Големината на ова зголемување на каматните стапки ќе зависи од ажурираните среднорочни изгледи за инфлацијата.

Доколку среднорочните изгледи за инфлацијата останат непроменети или се влошат, би било соодветно да се воведе поголем пораст во септември, соопшти ЕЦБ, сигнализирајќи дека потоа би можела да ги зголеми клучните каматни стапки за 50 базични поени.

ЕЦБ ја намали прогнозата за раст на еврозоната на 2,8 отсто во 2022 година и 2,1 отсто во 2023 година, бидејќи руската инвазија на Украина носи хаос во глобалната економија.

Војната „ја нарушува трговијата, доведува до недостиг на материјали и придонесува за високи цени на енергијата и суровините“, се вели во соопштението на банката, додавајќи дека „овие фактори ќе продолжат да влијаат на довербата и да го ослабуваат растот, особено на краток рок .“

Во март, централната банка очекуваше растот да достигне 3,7% оваа година, а потоа да забави до 2,8% во 2023 година и 1,6% во 2024 година.