ЕЦБ ја зголемува депозитната стапка на 3,25% до средината на годината

15

Европската централна банка ќе биде поагресивна отколку што се мислеше во кампањата за затегнување, додавајќи уште 50 базични поени на својата депозитна стапка на 2 февруари, додека ја продолжува својата борба против неконтролираната инфлација, покажа анкетата на Ројтерс.

Иако централната банка на еврозоната ги зголемува стапките со најбрзо темпо во историјата, таа досега не успеа да ја доведе инфлацијата блиску до целта од 2 отсто. Цените се зголемија за 9,2 отсто во декември во однос на претходната година, покажаа официјалните податоци минатата недела.

Претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард и нејзиниот Управен совет ќе ги зголемат каматните стапки на 2,50 отсто на 2 февруари, изјавија 55 од 59 економисти во анкетата од 13 до 20 јануари. Веројатно ќе следи уште едно зголемување од 50 базични поени во март.

Централната банка потоа ќе додаде 25 базични поени следниот квартал пред паузата, достигнувајќи 3,25 отсто, највисоко ниво од крајот на 2008 година. Во декемвриското истражување, стапката беше поставена на 2,50 отсто кон крајот на март со очекување да достигне 2,75 отсто.

На прашањето за отстапувањата за ризиците во нивните предвидувања за стапката на терминските депозити, повеќе од две третини од испитаниците, 23 од 33, рекоа дека е поверојатно дека ќе заврши повисоко отколку што очекуваат моментално.

„Ризикот е дека тие всушност ќе бидат агресивни како што тврдеа“, рече Силке Тобер од Институтот за макроекономска политика (ИМК).

Се очекува стапката на рефинансирање да се зголеми за 50 базични поени на 3,00% следната недела и да достигне врв на 3,50 отсто во март, пренесе SEEbiz.