ЕЦБ ќе испрати приговори до Италија поради ненадејното воведување данок на банките

31

Европската централна банка (ЕЦБ) ќе испрати писмо до Италија со приговори за ненадејниот данок на владата на банкарските профити, објави во петокот весникот „Кориере дела сера“.

Во писмото ЕЦБ ќе го критикува фактот што Рим минатата недела најави воведување на данокот без претходно да ја извести италијанската централна банка или ЕЦБ, како што треба да се направи според правилата на ЕУ, пишува италијанскиот весник без да се повикува на извори.

Дека даночниот ризик би ги ослабнал италијанските банки и нејзината економија воопшто, нагласува ЕЦБ во писмото кое ќе биде испратено најдоцна за „неколку недели“, се наведува во написот „Кориере дела сера“.

Да потсетиме дека, во обид да ја зајакне својата политичка основа, италијанската конзервативна влада минатиот понеделник ја објави изненадувачката одлука дека ќе ги оданочува со еднократен дополнителен данок од 40 отсто големите профити на банките, предизвикувајќи голема продажба на акции на банките. , не само на големите италијански туку и на другите банкарски гиганти во еврозоните.

Потоа, неполни 24 часа подоцна, делумно отстапи, појаснувајќи дека максималниот износ на данок што ќе го плаќаат банките ќе биде 0,1 отсто од вредноста на нивните средства.

Еднократниот данок се оданочува на силната добивка што ја остварија банките благодарение на растот на каматите. Во времето кога беше објавена мерката, Ројтерс дозна дека италијанското Министерство за финансии со тој данок ќе инкасира нешто помалку од три милијарди евра. Но, пред да се разјасни како се воведува максималната граница за оданочување, пресметките укажуваа на значително повисоки износи.