ЕЦБ ќе мора значително да ги зголеми каматните стапки

14

Каматите треба да се зголемат многу повеќе, имајќи предвид дека инфлацијата во еврозоната само што се врати на едноцифрено ниво. Вакво мислење изрази Изабел Шнабел од Европската централна банка (ЕЦБ).

„Каматните стапки мора значително да растат со стабилно темпо за да достигнат нивоа кои се доволно рестриктивни за да се обезбеди навремено враќање на инфлацијата до нашата среднорочна цел од 2%“, рече Шнабел.

„Инфлацијата нема да се намали сама по себе“, рече централниот банкар на конференцијата на шведската централна банка во Стокхолм во чест на Стефан Ингвес, кој неодамна го заврши својот 17-годишен мандат како шеф на одделот.

И покрај надолните движења на потрошувачките цени во последните месеци, претставниците на ЕЦБ се категорични дека монетарната политика треба дополнително да се заостри за да се справи со нивниот сè уште брз пораст. Посилна од очекуваната економија ги поддржува нивните аргументи, при што економистите на „Goldman Sachs“ претходно во вторникот ги зголемија своите прогнози од рецесија до економски раст за еврозоната оваа година.

Шнабел ги отфрли тврдењата дека повисоките каматни стапки ќе ја попречат зелената транзиција на Европа со тоа што ќе ги поскапи потребните инвестиции.

„Иако повисоките трошоци за задолжување ќе го поскапат финансирањето на обновливите извори на енергија и зелените технологии, би било погрешно да се користат повисоки каматни стапки како жртвено јагне за последователно одложување на зелената транзиција“, објасни портпаролот.

Таа, исто така, забележа можна промена на позицијата за тоа како ЕЦБ може да помогне во „зелена“ економијата. Додека централните банкари во минатото се обврзаа на еколошките стандарди кога ги реинвестираат корпоративните обврзници блиску до доспевање кои ги поседува ЕЦБ, тие моментално не ги заменуваат средствата издадени од загадувачките индустрии за почисти опции.

„Во отсуство на какво било реинвестирање, активно ќе треба да се размисли за пренасочување на портфолиото кон позелени издавачи“, додаде Шнабел.

Таа, исто така, го спомена таргетираното „зелено“ кредитирање како можна идна алатка што може да се разгледа кога монетарната политика повторно ќе стане експанзивна.

„Ова не е опција за блиска иднина, со оглед на моменталната потреба од монетарна политика за ограничување на растот“, вели Шнабел.