ЕЦБ обезбедува 70 милијарди евра капитални олеснувања за банките во еврозоната

15

Европската централна банка (ЕЦБ) ќе им обезбеди на банките во еврозоната околу 70 милијарди евра капитални олеснувања со продолжување на мерката дизајнирана да им помогне да продолжат да ја кредитираат економијата погодена од пандемија.

ЕЦБ ќе им овозможи на заемодавателите да продолжат да ги исклучуваат депозитите задржани во централните банки при пресметување на нивниот долг за девет месеци до крајот на март следната година, соопшти централната банка на еврозоната.

Мерката го зголемува односот на 39 банки што ја користеле, во просек за 0,7 процентни поени, соопшти институцијата.

Bloomberg објави дека ЕЦБ треба да го продолжи олеснувањето, кое истекува на 27 јуни. Во пракса, ова прави банките да изгледаат посилни и им овозможува да прават повеќе деловни активности со постојните финансиски резерви.

Позицијата на ЕЦБ е во контраст со позицијата на некои партнери, особено на Швајцарија и САД. Исто така, се истакнува и поголемата зависност на еврозоната од банкарски заеми отколку од пазарите на капитал како извор на финансирање на претпријатијата.

ЕЦБ и другите власти им обезбедија на банките невидено регулаторно олеснување за пандемијата за да им помогнат да апсорбираат загуби и да продолжат да позајмуваат. Многу банки веќе ги обновуваат своите профити.

Сепак, ЕЦБ предупредува дека банките ќе мора да ги променат своите пресметки за да ја одржат “одржливоста“ предвидена со односот на долгот. Олеснувањето ќе се однесува само на изложеноста на централни банки што се акумулирале од крајот на 2019-та година, непосредно пред почетокот на пандемијата.

Фото: Freepik