ЕЦБ: Растот на платите во еврозоната забави во четвртиот квартал од 2023 година

8

Платите во еврозоната се зголемија за 4,5 отсто на крајот на 2023 година, според Европската централна банка (ЕЦБ), намалувајќи ги стравувањата дека растот на платите може да ја одржи инфлацијата над очекуваното ниво.

Иако е сè уште висок, растот на платите во четвртиот квартал се намали од рекордот во еврозоната од 4,7 отсто во претходните три месеци, покажа во вторникот показателот за договорените плати на ЕЦБ.

Тоа е мерач што сигнализира можни притисоци врз платите со собирање неусогласени податоци за земјите, а овој пат се чекаше со повеќе од вообичаено, бидејќи официјалните лица во Франкфурт се фокусираат на трошоците за работна сила како клучен фактор во одлучувањето дали да се намалат каматните стапки, објави тој.

Многумина, сепак, сè уште пожелни да ги видат бројките за првиот квартал од 2024 година, што треба да се појави во мај.

– Ова забавување на растот на платите на крајот на минатата година треба да донесе олеснување дека страшната спирала на платите и цените нема да се развие во еврозоната. ЕЦБ сигурно ќе сака да почека податоци за растот на платите во првиот квартал пред да одлучи за намалување на стапката. Нема причина да го смениме нашето барање за првото намалување во јуни – изјави Карстен Брзески, глобален шеф за макроекономија во ИНГ.

Претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард минатата недела ги издвои платите како „повеќе важен двигател на динамиката на инфлацијата во наредните квартали“, истовремено предупредувајќи на „избрзаните одлуки“ за олеснување на политиката без гаранции дека растот на цените ќе се врати на целта од два проценти.

Додека одделните плати на ЕЦБ продолжуваат да сигнализираат силни притисоци, договорите покажуваат дека донекаде ќе се олеснат во последниот квартал на 2023 година, рече таа.

Во декември, ЕЦБ предвиде дека растот на номиналната плата постепено ќе се намалува со текот на времето – на 3,3 проценти во 2026 година од 5,3 проценти во 2023 година, во однос на надоместокот по вработен.

Зголемувањето на платите се очекува да биде ограничено бидејќи компаниите побавно ги пренесуваат повисоките трошоци на потрошувачите. Но, додека некои официјални лица гледаат дека ова се случува, други како Роберт Холцман од Австрија тврдат дека компаниите „веројатно нема да ги апсорбираат зголемените трошоци за платите“.