ЕЦБ: Околу 10% од домаќинствата имаат крипто-средства

30

Околу 10 отсто од домаќинствата во шесте евро-земји опфатени во студијата на Европската централна банка (ЕЦБ) имаат сопствени крипто средства. Најголем дел од нив се средства во вредност помала од 5.000 евра, соопшти денеска ЕЦБ. Претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард во неделата изјави дека вредноста на криптовалутите е нула.

ЕЦБ уделот на домаќинствата од еврозоната кои поседуваат криптовалути или други крипто-средства, утврден врз основа на истражување спроведено во шест земји: Белгија, Германија, Шпанија, Франција, Италија и Холандија. Таа откри дека едно од десет домаќинства поседува таков имот, пишува SeeBiz.

Повеќето од нив имаат имот под 5.000 евра, но во оваа група повеќето инвеститори имаат помалку од 1.000 евра од тие средства. Од друга страна, околу шест отсто од сопствениците на крипто-имот имаат вредност од над 30.000 евра, објави ЕЦБ на својата веб-страница.

Крипто-средствата најчесто ги инвестираат млади возрасни мажи и високообразовани луѓе, а во финансиската писменост, сопствениците на криптовалути најчесто се меѓу најписмените, но и најмалку писмените.

ЕЦБ забележа дека високата нестабилност на вредностите на криптовалутите во последните месеци не доведе до големи пазарни превирања или колапс на која било финансиска институција. Сепак, ризиците во таа насока растат, при што банката акцентира на зголемената изложеност на финансиските институции на овие средства.

Претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард во неделата во Холандија изјави дека вредноста на крипто средствата е нула, пренесува француската новинска агенција АФП. Затоа таа ги повика потенцијалните инвеститори да не ја следат „насоката“.

Вредноста на пазарот на крипто достигна 2.500 милијарди евра на крајот на 2021 година, а и покрај неодамнешниот пад, пазарот се уште е седум пати поголем отколку што беше на почетокот на 2020 година, забележува ЕЦБ.