ЕЦБ: Потрошувачите очекуваат платите да растат побавно од инфлацијата

7

Потрошувачите во еврозоната очекуваат цените да пораснат за повеќе од три проценти до следното лето, а номиналните плати за нешто повеќе од еден процент, покажува месечното истражување на Европската централна банка (EЦБ).

Следното лето инфлацијата треба да изнесува 3,4 отсто, процениле потрошувачите во јулското истражување на ЕЦБ, што значи дека нивните очекувања се непроменети во однос на анкетата од претходниот месец.

За три години стапката на инфлација ќе биде 2,3 отсто, прогнозираат тие, со што проценката од претходниот месец ја зголеми за 0,1 процентен поен.

Очекувајте раст на платите од 1,1%
Истражувањето покажува дека инфлацијата во еврозоната, според проценките на потрошувачите, нема да се спушти на целното ниво на ЕЦБ од два отсто дури и за три години.

Според потрошувачите, номиналните плати треба да се зголемат за 1,1 отсто во следните 12 месеци, нешто пониско од она што беше проценето во јунското истражување. Номиналната потрошувачка треба да се зголеми за 3,4 отсто, согласно јунската проценка.

Економијата на еврозоната би требало да се намали за 0,7 отсто во следните 12 месеци, нешто посилно отколку што покажаа јунските очекувања.

Стапката на невработеност следното лето ќе биде 11,0 отсто, оценуваат тие, што би значело дека таа горе-долу би требало да остане на сегашното согледувано ниво.