ЕЦБ размислува за промена на механизмот за откуп на обврзници

24

Европската централна банка проучува нова програма за купување обврзници за да спречи какви било превирања на пазарот кога следната година ќе се укине механизмот за „интервенција“ или итен кризен откуп, велат официјални лица запознаени со оваа тема.

Планот ќе ја замени постојната динамика за купување обврзници и ќе ја надополни постарата, отворена шема за квантитативно олеснување, која во моментов вклучува купување долг од 20 милијарди евра месечно, соопштија официјалните лица, барајќи да не бидат откриени, бидејќи доверливите дискусии се уште се во тек, пишува „Блумберг“.

Портпаролот на ЕЦБ одби да ги коментира наводите, истакнувајќи дека персоналот разговара за широк спектар на идеи кои не се нужно претставени на Управниот совет или Извршниот одбор.

Ваквата иницијатива би дејствувала како мерка на претпазливост во случај планираниот крај во март на таканаречената програма за итно купување обврзници за време на пандемијата во вкупна вредност од 1,85 трилиони евра, позната како PEPP, предизвика пазарна продажба на обврзници од високо задолжени земји, како што се Италија.

Според информациите, набавките би се вршеле селективно. Ова ќе го заобиколи правилото што важи и за постојните програми и кое бара од централните банки да откупуваат долгови во однос на големината на економијата на секоја земја.

Ова правило е на сила од почетокот на купувањето на големи индивидуални средства во 2015 година. Намерата е да се намали загриженоста дека ЕЦБ всушност ги финансира владите, што инаку е забрането со закон.

Свесни за кризата што ја зафати Италија на почетокот на пандемијата, креаторите на политиката на ЕЦБ се обидуваат да најдат начин за излез од постојните услови за стимули за итни случаи, спречувајќи ги шпекулациите на инвеститорите, сега кога владите се уште поизложени по акумулирањето долгови за финансирање на фискалните поддршки.

Во последните две недели имаше распродажба на италијанските должнички хартии од вредност, при што десетгодишните приноси се зголемија за 25 основни поени на 0,89 проценти, највисоко од јуни. На пример, истата стапка на шпанскиот долг е 0,47 проценти.

Разликата во приносот помеѓу референтниот италијански и германски долг – внимателно следен индикатор за ризик за регионот на еврозоната – во моментов е околу 107 основни поени, што е горниот крај на повеќемесечниот опсег.

Претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард и нејзините колеги ја одложија одлуката за парични стимулации за следната година за декември. Во интервју за телевизијата Блумберг во јули, таа рече дека програмата за пандемијата може да биде проследена со „префрлување на нов формат“, без детално објаснување.