ЕЦБ внимателно ќе ги намали каматните стапки

29

Европската централна банка е на пат да започне со намалување на каматните стапки следниот месец, но ќе мора да ја задржи политиката „на рестриктивна територија до 2024 година“, според нејзиниот главен економист Филип Лејн.

„Но, во таа тесна зона, можеме да ги намалиме стапките до одреден степен“, рече Лејн во интервју за Фајненшл тајмс. Запрашан за изгледите за следниот состанок на банката на 6 јуни, тој рече дека „освен ако нема некои големи изненадувања, во моментот гледаме доволно показатели за отстранување на највисоките нивоа на ограничувања“.

Почетокот на монетарното олеснување на следниот состанок на ЕЦБ беше нашироко најавуван во медиумите. Следните чекори се помалку јасни, а пазарите очекуваат европските креатори на монетарна политика да ги прескокнат намалувањата на стапките во јули и да ги продолжат во септември.

„Следната година, со видливо приближување на инфлацијата до целта, а потоа каматните стапки се намалуваат на ниво кое е во согласност со таа цел – тоа ќе биде сосема поинаква дебата“, рече Лејн.

Основната инфлација во еврозоната, на која се фокусираат креаторите на монетарната политика бидејќи ги отстранува нестабилните елементи како што се цените на енергијата, најверојатно престана да слабее за прв пат од јули, пишува Блумберг.