ЕУ: До 2024 година да нема банки кои се преголеми за да пропаднат

72

Органот за резолуција на банки на Европската унија соопшти дека ќе го засили притисокот врз кредиторите во наредните месеци за да ги поддржат нивните биланси.

Целта е до почетокот на 2024 година да нема банки во земјите од заедницата кои се „преголеми за да пропаднат“.

Единствениот одбор за резолуција на ЕУ (SRB) го објави својот прв извештај за напредокот во спречувањето на потребата од спасување на пропаднатите банки со парите на даночните обврзници, пренесе Ројтерс.

Институцијата соопшти дека недостигот на специјално издаден долг од банките, кој се користи за надополнување на нивните капитални резерви, е намален на 32,6 милијарди евра, или 0,45% од вкупната изложеност на ризик.

Советот е главниот орган за реструктуирање на банките во 19-те земји од еврозоната, заедно со Бугарија и Хрватска.

Додека повеќето банки ги исполнија своите цели за издавање посебен долг, познат како MREL (минимален капитал и прифатливи обврски), од SRB велат дека некои заемодавци сè уште треба да ги подобрат другите елементи од нивните биланси за да обезбедат непречен процес на ликвидација во случај на банкрот.

„Видовме добар напредок од сите банки, предводени од најголемите. Во исто време, ние исто така јасно ги гледаме областите кои бараат дополнително внимание во 2022 и 2023 година“, коментира претседателот на Заедничкиот одбор за реструктуирање, Елке Кениг.

Според експертите на институцијата, на сите банки им е потребен напредок во однос на брзо мобилизирање ликвидност и колатерал за време на реструктуирањето, како и подобрување на нивната способност за реструктуирање и раздвојување на нивните операции по банкрот, така што критичните услуги можат да продолжат да постојат под управување на нов сопственик.

Надзорниот орган ќе се префрли на повеќе тестирања и „суви вежби“ за да ги реши проблемите на банките кои заостануваат за да ги пополни нивните празнини во следните 12 месеци.

Минатиот месец, Банката на Англија соопшти дека е задоволна од чекорите што ги преземаат големите британски кредитори за да се осигураат дека тие повеќе не се „премногу големи за да пропаднат“ при идна криза.

„Не веруваме дека за неуспехот на овие институции сега ќе бидат потребни јавни средства и тоа, според мене, е критична основа на нашата политика“, рече гувернерот на Банката на Англија, Ендрју Бејли, пред британскиот парламент во понеделникот.