ЕУ: Економското закрепнување побрзо од очекуваното, но и инфлацијата

19

Европската економија закрепнува од пандемиската рецесија побрзо од очекуваното, но растот на инфлацијата ги надмина прогнозите, оцени во четвртокот Европската комисија во есенските економски прогнози.

Комисијата предвидува дека економијата на ЕУ ќе порасне за 5 проценти оваа година, 4,3 проценти следната година и 2,5 проценти во 2023 година. Во еврозоната растот треба да биде 5 отсто оваа и следната година, а 2,4 отсто во 2023 година.

Благодарение на вакцинацијата и постепеното укинување на ограничувањата, економијата почна повторно да расте во пролетта, а нагорниот тренд продолжи до крајот на летото, поттикнат од повторното отворање на економиите, соопшти Комисијата.

Сите земји-членки бележат раст на БДП, но со нееднаква стапка: 2,7 отсто во Германија, 3 отсто во Чешка, додека од друга страна се предвидува раст во Ирска од 14,6 отсто, Естонија 9 отсто, Хрватска 8,1 отсто.

Сепак, трендот на раст се соочува со нови пречки. Тесните грла и нарушувањата во глобалното снабдување негативно влијаат на активноста во Унијата, особено на високо интегрираниот производствен сектор.

Дополнително, по остриот пад во 2020 година, цените на енергијата, особено природниот гас, вртоглаво пораснаа минатиот месец и сега се далеку над нивото пред пандемијата. Ова ќе влијае на потрошувачката и инвестициите.

По неколку години ниска инфлација, силно закрепнување на економската активност во Унијата и многу напредни економии е придружено со оживување на инфлацијата која ги надмина прогнозите.

Годишната инфлација во еврозоната се зголеми од негативна стапка од -0,3 отсто во последниот квартал од 2020 година на 2,8 отсто во третиот квартал од 2021 година. Инфлацијата во октомври изнесуваше 4,1 отсто, а претходно таа стапка ја достигна само еднаш од нејзиното објавување податоци за инфлацијата од 1997 година.

Комисијата го објаснува забрзувањето на инфлацијата главно со наглиот раст на цените на енергијата и различните економски корекции по пандемијата. Сметаат дека поради тоа сегашното зголемување на стапката на инфлација е главно привремено. Бидејќи цените на енергијата треба постепено да се балансираат, Комисијата предвидува дека инфлацијата во еврозоната ќе достигне врв од 2,4 отсто во 2021 година, а потоа ќе падне на 2,2 отсто во 2022 година и 1,4 отсто во 2023 година. Во Унијата се очекува инфлацијата да биде 2,6 отсто во 2021 година, 2,5 отсто во 2022 година и 1,6 отсто во 2023 година.