ЕУ финализира важен нацрт-закон за криптовалутите овој месец

65

Крипто-заедницата следи како законодавците на ЕУ ги финализираат регулативите што ќе влијаат на рударството и „non-custodial“ портфолијата во регионот.

Според Патрик Хансен, советник за криптовалути во Presight Capital, двата закони најверојатно ќе бидат финализирани до крајот на овој месец.

Дополнително, нивното одобрување во оваа форма или со амандмани „ќе има огромни последици за крипто-пазарот во и надвор од ЕУ“.

Во однос на предлог-законот за MiCA, Хансен објасни дека законодавството е во фаза на тријалог, на која трите институции на ЕУ – Советот, Парламентот и Комисијата – ќе се состанат на 30 јуни за да разговараат и евентуално да се договорат за неколку теми, на кои треба да се работи понатаму.

Прво, законодавците мора да одлучат дали NFT се во опсегот на законот и дали да ја вклучат заштитата на потрошувачите.

Второ, ќе се утврди издавањето на стабилни монети, вклучително и можноста за воведување прагови и надзор.

Трето, индустријата DeFi едноставно може да се исклучи од опсегот на законот за MiCA, со посебен извештај за 2023 година.

Четврто, ќе се разјасни влијанието на трансакциите со криптовалути на ЕУ врз животната средина, имајќи предвид дека европските законодавци веќе одлучија целосно да не ги забранат мрежите базирани на докази како што е Биткоин.

Во однос на предлог-законот на ЕУ за спроведување на процедури за борба против перење пари и за утврдување идентитет во трансакциите со „non-Custodial“ портфолија, законодавците во регионот сè уште треба да го разгледаат следново:

* Проверка на паричници кои не чуваат средства (Non-Custodial). Парламентот на ЕУ го поддржува предлогот, но Советот и Комисијата се против.

* Советот на ЕУ предлага давателите на крипто-услуги да воведат блокчејн анализа за справување со ризикот од перење пари.

* Се расправа и за тоа дали да се задржи барањето за пријавување трансакции над илјада евра за да се пријават до надлежните органи.

Во моментот на пишување, не е јасно дали законодавците на ЕУ ќе се согласат за сите прашања од вториот нацрт-закон за портфолија без притвор. Затоа, дискусиите може да продолжат и во втората половина од годината.