ЕУ го блокира големото купување на Букинг во вредност од 1,63 милијарди евра

28

Европската унија ќе го блокира купувањето на шведската групација Етравел од страна на Букинг за 1,63 милијарди евра поради загриженоста дека купувањето може да и наштети на конкуренцијата, објави Фајненшл тајмс.
Целосната забрана е ретка одлука од ваков вид на ЕУ, која одобрува повеќето слични договори.

Во ноември 2021 година, Букинг, сопственик на платформата за изнајмување сместувачки капацитети Booking.com, ја објави својата намера да ја купи групацијата Etraveli, под чија капа работат Gotogate и Mytrip, а која е во сопственост на приватната инвестициска групација CVC, пренесува Poslovni.hr.

Европските регулатори се загрижени дека купувањето на компанијата само за летови од страна на Booking ќе ја зајакне позицијата на платформата и ќе им наштети на ривалите. Минатиот месец компанијата понуди концесии.

Фирмата со седиште во Амстердам им нуди на патниците кои резервираат лет со опции за сместување на Etraveli надвор од постојните понуди на Booking со надеж дека ќе ги смири стравувањата дека ќе нуди сопствен хотел и апартман само со резервација на лет, велат изворите.

И покрај отстапките, Европската комисија смета дека поврзувањето со Етравели ќе и даде на платформата дополнителна предност во хотелскиот сектор, а истовремено ќе и овозможи да се прошири и на други услуги како што се изнајмување автомобили и летови.

По затвореното сослушување претходно во Брисел, Booking покажа комисиско истражување кое покажа дека малку луѓе резервираат сместување веднаш по купувањето на летот. Сепак, секако преовладуваше постојаната загриженост дека трансакцијата ќе ја отежне конкуренцијата да привлече нови клиенти.

За можноста за блокирање на преземањата веќе се дебатираше за време на процесот на евалуација на стекнувањето, каде што еден од аргументите беше дека во тој случај глобално присутната платформа нема да има правни лекови.