ЕУ има план – Еве решение како да се купи руски гас и покрај санкциите

62

Европската унија разработи решение како да се увезе руски гас без да се прекршат европските санкции и да се исполни барањето на Русија да плаќа во рубљи.

Блумберг наведува дека Европската комисија на затворена седница во петокот ги информирала земјите-членки на ЕУ дека во новите упатства јасно ќе стои дека компаниите можат да отворат сметки во „Газпромбанк“, каде што треба да вршат плаќања во долари или евра и да се изјаснат дека сметаат дека нивните обврски од договорот се исполнети. Доколку се исполнат овие услови, регулаторот нема да ги смета постапките на компаниите како кршење на санкциите.

На средбата имаше голем број несогласувања по ова прашање. Додека Германија, Унгарија, Франција и Италија го поддржаа предложениот план, Полска сè уште имаше прашања за правната страна на новата одлука, а нејзините претставници предложија да се одржи состанок на ниво на амбасадори на ЕУ.

Некои земји, исто така, беа незадоволни што новите упатства не даваат точни упатства за тоа дали европските компании би можеле да отворат сметки во рубљата кај Газпромбанк.

Според агенцијата, овој аспект е еден од клучните, бидејќи отворањето сметка во рубљи претходно се сметало за прекршување на санкциите, иако тоа не било евидентирано на хартија.

Претходно оваа недела, Блумберг напиша дека „околу 20 европски компании веќе отвориле сметки во Газпромбанк“ за да платат за испораките на руски гас, а други 14 побарале список со документи потребни за отворање на такви сметки.

На 31 март рускиот претседател Владимир Путин потпиша декрет според кој непријателските земји во иднина треба да плаќаат за гас во рубљи.

Фото: Facebook