ЕУ ќе бара поголеми заштеди на енергија доколку цените повторно пораснат

7

Европската комисија побара од членките на ЕУ да ги почитуваат финансиските правила на ЕУ. Во извештајот, кој вклучува препораки за економската состојба, земјите-членки на ЕУ се повикани да „одржат здрава фискална позиција“ и да „спроведат внимателна фискална политика што го ограничува номиналното зголемување на нето-примарните расходи“, пишува Анадолија.

Тие исто така апелираат до земјите-членки на ЕУ да ги користат јавните распределби и фондовите на ЕУ на начин што конкретно ќе промовира зелена и дигитална трансформација.

Извештајот ја нагласува важноста на поддршката за заштеда на енергија во случај на повторно зголемување на цените на енергијата.

Европската комисија соопшти дека Германија, Франција, Шпанија, Холандија, Португалија, Романија, Шведска, Унгарија и Кипар забележале макроекономски дисбаланси, а Грција и Италија „екстремни макроекономски нерамнотежи“.

Валдис Домбровскис, потпретседател на ЕК, рече дека последните три години биле многу тешки за граѓаните и компаниите во Европа.

И покрај неодамнешниот пад на цените на енергенсите, сè уште сме соочени со бројни предизвици, особено високата стапка на инфлација, која ја намалува куповната моќ и конкурентноста на компаниите“, рече Домбровскис.