ЕУ планира да земa „солидарно евро“ од нафтените и гасните компании

13

Европската унија се подготвува да предложи планови за принудување на компаниите кои произведуваат или дистрибуираат фосилни горива и имаат корист од зголемувањето на цените на енергијата да дадат финансиски придонеси за да им помогнат на домаќинствата кои се борат да платат зголемени сметки.

Деталите од нацрт-предлогот напишан од Европската комисија се очекува да бидат откриени од Брисел оваа недела, бидејќи ЕУ се обидува да воспостави итни мерки за справување со скокот на цените на енергијата, пренесува Мина.

Пакетот, за кој ќе треба да се согласи мнозинството од 27-члениот блок, се очекува да вклучи неочекуван данок за енергетските компании и спасување на енергетските постројки на работ на колапс.

Според нацрт-документот, тоа ќе значи да се бара од компаниите за фосилни горива да дадат „солидарен придонес“ за да соберат пари за државите да ги трошат на мерки за олеснување на енергетската криза.