ЕУ презеде чекори за регулирање на пазарот на криптовалути

520

Советот на Европската унија усвои став за два предлози – Регулативата за пазари на крипто средства (MiCA) и Законот за дигитална оперативна отпорност (DORA), кои се дел од многу дискутираниот пакет за дигитално финансирање за Европската унија.

Како резултат на тоа, Советот си даде мандат да учествува во трипартитните преговори со Европската комисија и Европскиот парламент. Преку предлогот MiCA, Брисел сака да создаде регулаторна рамка за криптовалутите што ги поттикнува иновациите и го користи нивниот потенцијал на начин што ќе ја зачува финансиската стабилност и ги штити интересите на инвеститорите, се наведува на веб-страницата „Cryptonews“.

Набљудувачите предупредија дека предлогот може да го отежне влезот на малите играчи на крипто пазарот на Европската унија. Други прашања што предизвикуваат загриженост се предложените барања за регулаторно овластување за стабилни монети (нова класа на криптовалути која се обидува да понуди ценовна стабилност обезбедена со реално постоечко резервно средство) и забраната за камати на фиатно обврзани стабилни монети.

Вториот предлог, DORA, е дизајниран да создаде регулаторна рамка за покривање на дигиталната оперативна отпорност, осигурувајќи дека компаниите можат да ги издржат сите видови нарушувања и закани поврзани со информациските и комуникациските технологии (ИКТ) во обид да се спречат и ублажат сајбер нападите, се вели во соопштение.

„Дигиталните финансии се сè поважен дел од економскиот пејзаж на Европа. Од суштинско значење е да се создаде стимулативна средина за иновативен бизнис, а истовремено да се ублажат ризиците за инвеститорите и потрошувачите. Мислам дека денешниот договор го прави вистинскиот баланс меѓу второто“, изјави словенечкиот министер за финансии Андреј Ширчел.

„Двете прашања се приоритет за претседателството и се надеваме на брз договор со Европскиот парламент за овие предлози“, додаде тој.

Советот и Европскиот парламент и Комисијата ќе одржат состаноци во трипартитен формат, што може да кулминира со привремен договор. Таа мора да биде формално одобрена од секоја од трите институции, вклучително и со гласање на пленарната седница.