ЕУ произведе рекордно количество електрична енергија од соларна енергија

113

Земјите од Европската унија летово произведоа повеќе сончева енергија од кога било досега, покажува објавената студија на истражувачкиот центар Ember Climate. Од мај до август, ЕУ произведе 99,4 терават-часови електрична енергија од сончева енергија, односно 22 терават-часови повеќе отколку во соодветниот период од 2021 година.

За толкаво количество струја од термоелектраните на гас, членовите на синдикатот би требало да купат 20 милијарди кубни метри гас, за 29 милијарди евра по сегашни цени, се вели во извештајот што го пренесе агенцијата ДПА.

Соларната енергија генерирала 12 отсто од целата електрична енергија во ЕУ, во споредба со девет отсто минатата година. „Во време кога гасната криза ја тресе Европа, соларната енергија го обезбеди многу потребното олеснување“, рече Паул Чизак од Ember Climate.

Истражувањето покажа дека 18 од 27 земји на ЕУ имале рекордно производство на соларна електрична енергија. Холандија е прва со учество од 23 отсто, пред Германија со 19 и Шпанија со 17 отсто во вкупното производство.

Полска е најбрзо развивачкиот капацитет и производството на електрична енергија од сончева енергија е зголемено за 26 пати од 2018 година. Во набљудуваниот период учеството на сончевата енергија во производството во таа земја достигна осум проценти.