ЕУ складира две милијарди кубни метри гас во украинските складишта

18

Поради пополнетоста на капацитетите за складирање гас, Европската унија почна да поставува вишок залихи во Украина, каде во моментов има повеќе од две милијарди кубни метри гас на компании од ЕУ.

Како што известува Фајненшл Тајмс (ФТ), и покрај борбите на земјата, Украина стана интересна дестинација за складирање гас, бидејќи на клиентите им нуди евтини тарифи и тригодишно ослободување од давачки, што овозможува лесно реувоз на гас во ЕУ.

Според украинската енергетска компанија Нафтогас, капацитетите за складирање на гас се наоѓаат длабоко под земја, претежно на западот на земјата и далеку од линијата на фронтот.