ЕУ со рекорден интерес за нејзините зелени обврзници

22

Во вторникот, Европската Унија регистрираше нарачки во вредност од повеќе од 135 милијарди евра за продажба на хартии од вредност во вредност од 12 милијарди евра, кои доспеваат во 2037 година. И побарувачката и големината на емисијата беа засенети минатиот месец во Обединетото Кралство. Ова е само прв договор во програмата за ЕУ за продажба на зелени обврзници во износ од 250 милијарди евра, планиран во наредните години, пренесе „Блумберг њуз“.

Џулијан Крипл, кредитен аналитичар во Unicredit SPA во Минхен, рече дека тоа ќе биде најголемата зелена обврзница и ќе им обезбеди на инвеститорите некои од најликвидните зелени должнички хартии од вредност. Конкуренцијата за нарачки е без преседан, според Кер Финлејсон, шеф на групата на заемопримачи во NatWest Markets Plc во Лондон. Рекордер е и ЕУ во вкупниот обем на пазарот на долгови – минатата година беа издадени 145 милијарди евра за издавање социјални обврзници.

Ова е голем бизнис за водечките менаџери на Bank of America Securities, Credit Agricole SA, Deutsche Bank AG, Nomura Holdings Inc. и TD Securities, бидејќи банките се натпреваруваат за провизии за рекордни зелени продажби, откако нивната вредност надминува 400 милијарди долари оваа година. Додека трите водечки глобални организации JPMorgan Chase & Co., BNP Paribas SA и Citigroup Inc. – не учествувале во трансакцијата.

Побарувачката за овој вид долг обично е толку висока што на неа се наплатува зелена премија во споредба со обичните обврзници. Цената беше осум базични поени под просечните „свапови“ („swap“ – договор за деривати преку кој две страни ги разменуваат паричните текови или обврски од два различни финансиски инструменти), и првичните очекувања беа за разлика од пет базични поени.

Флорти Мертен, стратег во ABN Amro Bank NV во Амстердам, верува дека ова е објективна вредност, очекувајќи дека обврзниците ќе функционираат подобро од нивните конвенционални конкуренти на пазарот.

„Обврзниците можат да функционираат – мислиме дека зелената премија може да се зголеми за околу пет базични поени“, рече Мертен.

Приходот ќе оди за земјите -членки за трошоци во области како што се енергетска ефикасност, чиста енергија и адаптација кон климатските промени. Меѓутоа, избрзаното ослободување на средства значи дека прашањето ќе биде објавено пред законодавците и земјите -членки всушност да ја одобрат рамката на Европската комисија за зелени обврзници, што би можело да ја поткопа нејзината цел да го направи „златен стандард“ за другите заемопримачи ширум светот.

Комисијата наведе дека долгот ќе биде во согласност со неговата структура, каде што е можно, како и со широко користените принципи на Меѓународната асоцијација на пазари на капитал. Маја Годемер, специјалист за одржливи финансии во Блумберг, рече дека ЕУ мора да најде компромис помеѓу желбата за издавање на својата прва зелена обврзница и чекање за најновата верзија на нејзината таксономија, која во моментов страда од силно лобирање.

Ако ЕУ треба да го покаже кредибилитетот на својот зелен акционен план, мора целосно да финансира таксономски проекти во следното издание.