ЕУ со рекордно производство електрична енергија од обновливи извори

22

Европската унија од почетокот на руската инвазија врз Украина произведува електрична енергија од обновливи извори повеќе од било кога досега.

Според податоците објавени во студијата изготвена од тинк-тенковите „Ембер” и „ЕЗГ”, во периодот од март до септември 24 отсто од електричната енергија во ЕУ била произведена од соларни електроцентрали и оние на ветар.

Споредено со истиот период минатата година, учеството на соларната и еолската енергија за производство на струја е зголемено за три процентни поени. Во посочениот период се произведени вкупно 345 терават-часови (TWh) електрична енергија од ветер и сончева енергија, што е за 39 TWh повеќе отколку лани.

Германија во односниот период достигнала рекорд со произведени 104 TWh електрична енергија од сонце и ветер. Рекордно производство електрична енергија од ветер и сончева енергија постигнала 19 земји од ЕУ, меѓу кои Франција, Италија, Полска и Шпанија.

Со рекордното зголемување на употребата обновливи извори, избегната е потребата од набавка на осум милијарди метри кубни природен гас, по цена од 11 милијарди евра, се посочува во соопштението објавено во врска со резултатите од студијата.