ЕУ увезла само 42,9 милијарди кубни метри руски гас

32

Минатата година ЕУ увезла само 42,9 милијарди кубни метри гас од Русија, изјави портпаролот на Европската комисија за енергетика, Тим Мекфи.

Мекфи изјави пред новинарите дека во 2021 година добиле 150 милијарди кубни метри руски гас, во 2022 година паднал на 78,8 милијарди кубни метри, а за цела 2023 година паднал на 42,9 милијарди кубни метри.

Од почетокот на руската специјална операција во Украина во февруари 2022 година, ЕУ воведе низа мерки насочени кон намалување на потрошувачката на гас и ограничување на употребата на руските енергетски ресурси во блокот, вклучително и ограничување на цената на гасот, но избегна целосно блокирање на испораката на руски гас во Европа.