ЕУ воведува еден полнач за сите телефони, Apple негодува

97

Европската комисија работи на нацрт-предлог за единствено решение за полнење на батериите на паметните телефони, па се очекува документот да биде претставен во септември.

Apple може да биде најзасегнат од таквата одлука, бидејќи неговиот lighting конектор се користи на само 21 % од телефоните во ЕУ, додека останатите 79% се полнат преку микро-USB или USB-C конектори.

Нема многу детали за новата нацрт-регулатива со која ќе се регулира ова прашање, но веќе е познато дека членовите на Европскиот парламент веќе гласаа за еден полнач.

Главната причина за воведувањето на еден полнач е нивното влијание врз животната средина и довербата на корисниците на паметни телефони.

Како одговор на оваа иницијатива, Apple објави дека универзалниот полнач ќе ја “загрози иновацијата“ и ќе доведе до создавање “планина од електронски отпад“ доколку корисниците одлучат да се префрлат на новите полначи.

Фото: Pixabay