Еверграндe ќе биде ликвидиран

52

Судот во Хонг Конг во понеделник нареди ликвидација на имотниот гигант „China Evergrande Group“.

Тоа речиси сигурно ќе испрати бранови низ веќе затегнатите финансиски пазари во Кина додека креаторите на политиката се борат да ја задржат продлабочената криза.

Одлуката за ликвидација на најзадолжениот инвеститор во светот, со вкупни обврски од над 300 милијарди долари, беше дефинитивно донесена откако беше откриено дека Еверграндe не може да понуди конкретен план за реструктуирање повеќе од две години по неплаќањето на обврзниците и по неколку судски сослушувања.

Извршниот директор на Евергранде, Ксиу Шон, изјави за кинеските медиуми дека компанијата ќе се погрижи проектите за изградба на домови да продолжат да се испорачуваат и покрај налогот за ликвидација. Нарачката нема да влијае на работењето на копнените и офшор единиците на Евергранде, пишува порталот Business.

Одлуката ја поставува основата за, како што се очекува, долг и комплициран процес со потенцијални политички последици. Офшор инвеститорите ќе бидат фокусирани на тоа како кинеските власти се однесуваат со странските кредитори кога една толку голема компанија пропадне.

„Ова не е крај, туку почеток на пролонгиран процес на ликвидација, кој ќе ги комплицира секојдневните операции на Еверграндe“, рече Гери Нг, виш економист во Natixis.

„Бидејќи најголемиот дел од имотот на Еверграндe се наоѓа во континентална Кина, постојат сомневања за тоа како доверителите можат да ги повратат средствата и колкаво е нивото на отплата на офшор обврзниците, а ситуацијата може да биде уште полоша за акционерите на компанијата“, коментира овој експерт на Ројтерс.