Европа предупредена: „Последиците може да бидат полоши отколку што очекувате“

131

Можни се негативни последици од ограничувањата на цената на гасот.

Холандскиот регулатор кој ја надгледува берзата TTF, главниот европски пазар на фјучерси за природен гас, предупреди дека напорите за ограничување на цените на фјучерсите на гасот може да имаат негативни последици, вклучително и физички недостиг.

Фјучерси се договори кои се извршуваат во одреден момент во иднината по цена договорена на датумот на договорот.

Цените на европскиот гас се водени од понудата и побарувачката од почетокот на конфликтот меѓу Русија и Украина, и нема знаци на манипулации или прекумерни шпекулации и покрај големиот пораст на цените, објави холандската управа за финансиски пазари (AFM) во својот годишен извештај за политиката.

Агенцијата зазеде критички став кон „европската тенденција за ограничувања на цените или многу строги правила за нестабилноста“, рече членот на одборот Ханзо Ван Беузеком на прес-конференција.

„Пазарот функционира адекватно и со интервенции никогаш не се знае што може да се добие, последиците можат да бидат полоши отколку што очекувате“, нагласи Беузеком.

Тој додаде дека иако АФМ разбира дека високите цени на бензинот се болни за бизнисите и потрошувачите, тие ги поттикнаа инвестициите во новата европска инфраструктура за течен природен гас (ТНГ) и доведоа до тоа пратките на ТПГ да се испраќаат во Европа наместо во Азија.

Европската комисија во октомври објави дека ќе размисли за воведување „динамична“ граница на цените за фјучерсите на ТТФ, откако Италија, Белгија, Полска и 12 други земји побараа ограничување на цената на гасот во ЕУ.

Бидејќи цените на фјучерсите на ТТФ се користат како референтна цена за договорите за купување на ТПГ, ова ги поттикна надежите дека ограничувањето на цените на ТТФ би значело пониски цени за увозот на европскиот гас.

Сепак, Германија и Холандија, кои се релативно богати и имаат големи индустриски сектори многу зависни од гас, се противат на ограничувањето.

АФМ, исто така, објави дека воведувањето на алтернативен европски референтен индекс, кој е уште еден предлог на ЕК, е нешто што пазарните учесници не го сакаат и што „нема да има поголем ефект во решавањето на основите на прекумерните цени на енергијата… ЕУ“.