Европејците работат сè помалку 

34

Во Европа се вработени повеќе луѓе од кога било досега, а во исто време на Стариот континент му недостасува квалификувана работна сила, поради што експертите очекуваат пресврт. Единствената дилема е дали повеќе луѓе треба да работат помалку или помалку луѓе да работат повеќе?

Некои од најбогатите земји во Европа се занимаваат со прашањето за поттикнување на вработените да работат повеќе. Владите и бизнисмените во Германија, Холандија и Австрија се обидуваат прекувремената работа да ја направат поатрактивна преку обезбедување различни поволности и воведување флексибилно работно време, пренесува Seebiz.

Во исто време, има сè повеќе вработени кои сакаат да работат помалку. Се намалува просечното неделно работно време, а се зголемува бројот на оние кои работат со скратено работно време, а синдикатите бараат укинување на 38,5-часовната работна недела. Вработеноста во ЕУ достигна речиси 75 проценти, додека најбогатите европски земји бележат рекордна вработеност со зголемување на вработеноста на жените.

Главната причина за моменталната состојба на пазарот на трудот е зголемувањето на бројот на оние кои не работат со полно работно време. Во богатите европски земји, околу една третина од вработените не работат со полно работно време. Високата стапка на вработеност не значи повеќе работа. Во 2022 година, Германија работеше во просек 1.350 часа годишно, што е најниско од сите земји на ОЕЦД.