Европската индустрија размислува за селење преку Атлантикот

65

Европската унија треба да одговори на мерките што некои земји ги презедоа во свој интерес, како што е американскиот акт за намалување на инфлацијата (ИРА), изјави европскиот комесар за внатрешен пазар, Тиери Бретон.

„Треба да реагираме како што реагиравме за време на кризата „Ковид-19“, рече Бретон. Тој додаде дека е најважно партнерите од ЕУ да се погрижат „сите да работиме заедно за да изградиме и дизајнираме соодветен одговор“ со цел да ја заштитиме европската индустрија и да одржуваме еднакви услови на внатрешниот пазар и на глобално ниво, пренесува Euractiv.

Европскиот комесар предложи да се развијат индустриски системи во ЕУ споредливи со оние во САД. „Време е да испратиме важен сигнал до нашата индустрија“, истакна Бретон. Тој нагласи дека е убеден дека Европската комисија ќе придонесе со нови мерки во напорите да и помогне на европската индустрија да се натпреварува со конкуренцијата.

Бретон најави дека Брисел ќе предложи нова легислатива за чиста технологија за да се осигура дека истиот тип на инвестициски субвенции се достапни во Европа како и во САД, и дека се почитуваат рамноправните услови за игра меѓу земјите-членки на ЕУ. ЕК ќе предложи и формирање на фонд за покривање на специфични потреби.

Да потсетиме, американскиот закон за намалување на инфлацијата предвидува дарежливи фискални стимулации за компаниите кои инвестираат во САД со цел да ги намалат емисиите на јаглерод за 40 проценти до 2030 година.

Германија треба да ги диверзифицира своите меѓународни деловни партнери и да се фокусира на нови региони во светот, изјави главниот економски советник на владата, Моника Шницер. „Азија е повеќе од Кина, а Америка е повеќе од САД“, рече Шницер, пренесе Инвестинг, цитирајќи Ројтерс.

Таа оцени дека Законот за намалување на инфлацијата во САД е „дискриминаторски“ затоа што од субвенциите од САД имаат корист само компаниите кои се локални или застапени во трговските договори, додавајќи дека Германија не треба сама да дејствува во субвенционирањето. „Тоа е погрешно, бидејќи ние ја гледаме Европа како заеднички пазар и мораме да дејствуваме заедно. Како ЕУ, ние треба стратегиски да се позиционираме“, рече Шницер.

Белгискиот премиер Александар Де Кро ги обвини САД за агресивни тактики и нивното влијание врз наводно пријателските нации. „САД, нашиот партнер, се јавуваат во нашата индустрија и прашуваат зошто инвестирате во Европа? Треба да дојдете во САД“, изјави Де Кро за Financial Times. Тој тврди дека белгиските хемиски и челични компании од Белгија веќе биле поканети да ги префрлат своите операции преку Атлантикот, пренесува Бизнис.рс.

За време на државната посета на Вашингтон во декември, францускиот претседател Емануел Макрон предупреди дека ИРА ќе го подели Западот и дека е неопходно да се координираат политичките агенди. Италијанскиот министер за економија Џанкарло Џорџети повика на координиран одговор на ЕУ на американската политика, која според него претставува закана за италијанската економија. „Некои италијански компании размислуваат да го преселат производството во САД според шемата ИРА“. Тоа би било катастрофа“, рече Џордети.

Американскиот закон за намалување на инфлацијата е програма за поддршка на американската индустрија во вредност од 430 милијарди долари, која беше усвоена во август минатата година, а ќе се применува од 1 јануари 2023 година. Брисел наведува дека има најмалку девет точки во Американското намалување на инфлацијата Акти кои потенцијално ги прекршуваат меѓународните трговски правила, како што се даночните олеснувања за електричните автомобили произведени во Северна Америка.