Европски град е на врвот на листата на најдобри градови за живеење во светот

67

Виена е прогласена за најдобар град во светот за живеење, според EIU (Economist Intelligence Unit), што е првпат овој високорангиран град да го заземе првото место од почетокот на пандемијата, откако беше на врвот на листата во 2018 и 2019 година.

Минатата година се виде дека квалитетот на животот во европските градови нагло опадна поради карантинот и другите ограничувања низ целиот континент поради Ковид -19, додека функционирањето на животот во Нов Зеланд го доведе Окленд во прв план.

Но, бидејќи повеќето ограничувања беа укинати во остатокот од светот на почетокот на 2022 година, градовите во Нов Зеланд, Австралија и Кина повторно паднаа на скалата.

Според извештајот, „добро вакцинираните“ градови во Европа и Канада сега доминираат на листата – по што следат Виена, Копенхаген, Цирих, Калгари, Ванкувер и Женева. Други градови кои се меѓу првите десет се Франкфурт, Торонто, Амстердам, Осака и Мелбурн.

Значајни фактори во процесот на евалуација ја вклучуваат стабилноста, што објаснува зошто Москва и Санкт Петербург паднаа за 15, односно 13 места, во светло на руската инвазија на Украина. Киев не можеше да биде рангиран оваа година поради избувнувањето на војната.

Дамаск е оценет како најнепогоден град за живеење на глобално ниво, а потоа следат Лагос, Триполи, Алжир и Карачи.