Европски земји опседнати со криптовалути

47

Словенија е „најопседната“ со криптовалути меѓу земјите во Европа, покажа неодамнешното истражување на платформата cryptogambling.tv.

Платформата го анализираше најголемиот број на интернет пребарувања кои вклучуваа низа термини поврзани со крипто, а потоа ги рангираше тие бројки според големината на населението.

На полето на модерните финансии и технологија, криптовалутите доживуваат нови успеси, дури и по минатогодишниот пад на пазарот. Ова дигитално средство, кое често се смета за иднината на парите, привлече значително внимание ширум светот. Сепак, нивото на фасцинација и вклученост во светот на криптовалутите варира од земја до земја.

Во срцето на Европа, континент познат по својата богата културна комплексност, историски знаменитости и разновидни економии, се појави посебен тренд: опсесијата со криптовалути, пренесува Finextra.

Секоја земја има свој начин на управување со тие дигитални валути, така што правилата и законите што ги донесоа за нив не се насекаде исти. CryptoGambling.tv, веб-страница во тренд на криптовалути, неодамна спроведе истражување за да ги одреди земјите во Европа со најмногу месечни пребарувања на криптовалути, како и бројот на луѓе кои учествуваат.

Според извештајот, европските земји каде населението редовно користи крипто – граничи со опсесија – се:

Словенија

Луксембург

Холандија

Финска

Турција.