Европскиот конкурент на Uber веќе се проценува на 8,4 милијарди долари

68

Конкуренцијата за Uber во Европа расте, пишува CNBC.

Естонската туристичка компанија Bolt денеска објави дека добила средства од 628 милиони евра (711 милиони долари) во последниот круг на собирање средства.

Во финансирањето учествувале некои од сегашните инвеститори во компанијата, како и Sequoia Capital, Fidelity, Whale Rock, Owl Rock и други, кои компанијата, која постои веќе 8 години, ја проценуваат на 7,4 милијарди евра, што е еднакво на 8,4 милијарди долари.

Тоа е далеку над нејзината проценка од 4,8 милијарди долари пред пет месеци.

Основана во 2013 година, компанијата стана главен конкурент на Uber, на некои големи пазари како Лондон и Париз. Продолжува да расте, сега има електрични скутери, а исто така испорачува храна и нарачки од супермаркетите.

Денес, Bolt има над 100 милиони клиенти во 45 земји во Европа и Африка.

„Веројатно ќе бидеме котирани на берзата, но мислам дека тој чекор не ни треба во моментов“, изјави извршниот директор и ко-основач на Bolt, Маркус Вилиг.

Тој е на мислење дека неговата компанија во иднина ќе се фокусира главно на снабдување со храна. Денес, Bolt ги прави овие испораки за 15 минути, а услугата Bolt Market е достапна во 10 земји.