Европскиот парламент го одобри законот за дигитални услуги

60

Европскиот парламент го одобри Законот за дигитални услуги (DSA) во четвртокот. Новиот законодавен пакет е наследник на Директивата за е-трговија, усвоена во 2000 година. Таа има за цел да го усогласи законодавството на ЕУ со моменталната состојба на дигиталната ера, која значително се промени во последниве години.

Законот за дигитални услуги ги утврдува одговорностите на технолошките компании во борбата против нелегалната содржина на онлајн платформите и обезбедува систем на казни за нејзино прекршување. Во текот на работата на него само минатиот месец на пленарните седници на Европскиот парламент беа предложени 136 амандмани на текстот на законот.

Некои од клучните елементи на новиот закон се забрана за употреба на чувствителни лични податоци и податоци за малолетници за рекламни цели, забрана за употреба на измамнички мрачни шеми и забрана за употреба на чувствителни податоци за следење на корисниците, сподели TorrentFreak.

Технолошките компании сега ќе мора побрзо да реагираат на извештаите за злоупотреба на интернет. Законот предвидува одговорност на компаниите за нивните одлуки и дозволува нивна жалба.

Говорејќи пред гласањето, заменик-претседателката на Европската комисија Маргрете Вестагер рече дека DSA има за цел „да го направи Интернетот побезбеден за граѓаните со тоа што ќе ги заштити од нелегална содржина, вклучително и од небезбедни или неовластени производи, истовремено гарантирајќи ја нивната слобода на изразување на интернет“.

Предлог-законот усвоен од Европскиот парламент не е конечен. Тоа ќе послужи како почетна точка за трипартитните преговори со Европскиот совет и Европската комисија, при што може да се донесат дополнителни амандмани.