Европскиот регулатор најверојатно ќе блокира уште една аквизиција вредна милијарда долари

23

Агенцијата за конкуренција на Европската унија има намера да ја блокира понудата на Амазон од 1,4 милијарди долари за купување на iRobot, производител на популарната правосмукалка Roomba, објави Волстрит журнал.

Претставниците на конкуренцијата од Европската комисија се сретнаа со претставници на Амазон во четвртокот за да разговараат за договорот, изјавија анонимни извори за Волстрит журнал. На Амазон за време на состанокот му беше кажано дека договорот најверојатно ќе биде одбиен, но компанијата допрва треба да ја коментира ситуацијата.

На планот за укинување на договорот сепак ќе му треба формално одобрение од 27-те највисоки политички лидери на Комисијата пред да се донесе конечна одлука. Историски гледано, тој процес веројатно нема да ја поништи препораката на комесарот на Комисијата, Маргрете Вестагер. Комисијата има рок до 14 февруари да донесе конечна одлука.

Како што изгледаат работите во моментот, Амазон сепак може да се откаже од договорот за купување на производителот на паметни роботи, а купувањето првпат беше споменато уште во август 2022 година.

Акциите на iRobot паднаа за речиси 40 отсто во тргувањето по работното време, откако Волстрит журнал ја објави намерата на ЕУ. Поточно, акциите на iRobot го затворија тргувањето по 23,62 долари во четвртокот, што е многу под цената од 61 долар по акција што Амазон се согласи да ја плати за компанијата и под цената од 49,99 долари по акција еден ден пред објавувањето на аквизицијата.

Европската комисија официјално изрази загриженост за договорот во ноември, велејќи дека може да ја ограничи конкуренцијата на пазарот на роботски правосмукалки. Амазон би можел да има способност и поттик да им наштети на конкурентите на iRobot со тоа што ќе ги спречи да ги продаваат своите производи на пазарот на компанијата или ќе го ограничи нивниот пристап, соопшти Комисијата.