Европските банки се суштински побезбедни од американските

19

Шефот во заминување на француската банкарска групација Société Générale, Фредерик Оудеa го отфрли ризикот од ширење на американските банкарски превирања во Европа, тврдејќи дека построгата европска регулатива е „фундаментален контраст“ што помогна да се заштити секторот.

Оудеа, кој се повлекува овој месец по 15 години на чело на банката, рече дека е „убеден дека европскиот банкарски сектор ќе продолжи да биде исклучително солиден во наредните квартали“.

За САД рече дека турбуленциите може да продолжат.

„Таму имате многу помали и средни банки кои не се регулирани на ист начин како во еврозоната и Европа, каде што ја имате стабилноста што произлегува од рамка која ги зема предвид сите овие кризни симулации“, рече Оудеа.

Банкарскиот режим на еврозоната остана во основа ист откако беше воведен по финансиската криза во 2008 година, додека поранешниот претседател Доналд Трамп укина некои стрес тестови и регулаторни барања за помалите американски банки со средства до 250 милијарди долари.

Таквите институции сега не мора да земат сметка за некои нереализирани загуби на средства во нивните капитални барања, особено во нивните портфолија со обврзници. Соединетите Американски Држави претрпеа неколку банкротства во последниве недели, но Credit Suisse и многу помалата британска филијала на Silicon Valley Bank (SVB) се единствените европски кредитори кои се блиску до колапс.

Европските банки од втор ред, исто така, не претрпеле исто ниво на повлекувања од клиенти како американските регионални заемодавачи, главно поради тоа што нивните депозитни бази се помалку концентрирани.

„Видовте пад на депозитите во некои американски банки и до 10 отсто за една недела. Погледнете како депозитите беа исклучително стабилни во сите големи банки во еврозоната“, додаде Оудеа. „Овде постои фундаментален контраст.

Пропаднатите американски заемодавачи, како што се SVB и Signature Bank, имаа високо ниво на клиенти во технолошкиот сектор, од кои многумина ги повлекоа своите депозити во исто време. Регулаторите ја истакнаа меѓусебната поврзаност на таквите клиенти и улогата на социјалните медиуми во ширењето гласини за банкарски проблеми, што придонесува за масовно повлекување на депозитите.

На американскиот банкарски пазар, исто така, има повисоко ниво на конкуренција за депозити од други штедни производи како што се фондовите на пазарот на пари. Повеќе од 340 милијарди американски долари се влеаа во фондовите на американскиот пазар на пари во март – највисока стапка од почетокот на пандемијата Ковид-19 пред три години – од кои голем дел дојде од регионалните банки.

Спротивно на тоа, европските банки одржуваа високи нивоа на ликвидност, нагласено со преземањето на УБС на Credit Suisse и HSBC што ја апсорбира SVB UK, и други заемодавачи како што е UniCredit ги зголемуваат приносите на акционерите.

„Европските банки не покажуваат комбинација од големи нереализирани загуби на портфолиото и модели на финансирање кои се многу чувствителни на довербата на јавноста“, рече во неодамнешниот извештај аналитичарот на S&P, Гилс Едвардс. Тој додаде дека преземањето на Credit Suisse од страна на UBS е единствен случај поради специфичните „недостатоци во деловното работење и управувањето со ризикот“.

Некои европски банки првично страдаа кога SVB, фокусирана на ИТ и стартапи, пропадна во средината на март, а инвеститорите се повлекоа иако малкумина беа директно изложени на банката со седиште во Калифорнија. Оттогаш, депозитите на домаќинствата низ Европа покажуваат одредени знаци на „исцрпување“.

Тешките одливи што ги претрпе Credit Suisse во деновите пред неговото спасување од ривалот UBS во март беа главно во делот за управување со богатството.

Банките во Европа имаат помала изложеност на загрозени комерцијални недвижности од нивните врсници во САД, што претставува околу 8 отсто од заемите кај европските кредитори, споредено со 18 отсто кај американските банки и 36 отсто кај кредиторите со средна капа во САД, според Џеферис.

Оудеа рече дека комерцијалните недвижности се „веројатно поризичниот сектор“ во САД, но SocGen во петокот рече дека нејзината изложеност на секторот била 3,2 отсто од вкупната, а најголемиот дел е насочен кон Европа.

Овој месец, шефот на инвестициската банка SocGen, Славомир Крупа треба да го замени Оудеа, кој ја презеде функцијата извршен директор во 2008 година, доколку акционерите го одобрат назначувањето, пренесува Инвеститор.ме.