Европските резерви на гас на рекордно ниво

28

Европските резерви на гас достигнаа највисоко ниво за овој период од годината.

Цените на природниот гас паднаа трет ден бидејќи високите залихи и враќањето на поблагите временски услови му нанесоа удар на Владимир Путин.

Складиштата на гас во ЕУ се со над 75 отсто капацитет, движејќи се од долниот крај на историскиот опсег минатата зима, кога течеше руски гас, до повисокиот крај на опсегот оваа зима, кога практично не течеше руски гас, според истражувањето на Дојче банк.

Во меѓувреме, референтните цени на холандските фјучерси на гасот денеска паднаа за дури 4,8 отсто и се намалени за 31 отсто во изминатиот месец.

Силните испораки на ЛНГ и здравите резерви на гас – кои се многу над нормалните благодарение на намалената потрошувачка и релативно благата зима – ги задржаа цените на горивото значително намалени во текот на изминатите неколку недели.

Падот на цените ги ограничува приходите на Кремљ бидејќи Москва е веќе под притисок од Г7 и ЕУ со горните граници на цената на нафтата.