Еврозона: Кредитите од домаќинствата со најсилен раст од 2008 година

10

Кредитите земени од домаќинствата во еврозоната се зголемија во текот на јули и забележаа најсилен раст од финансиската криза во 2008 година, пишува SEEbiz. Во исто време, според податоците на Европската централна банка (ЕЦБ), кредитирањето на претпријатијата ослабна четврти месец по ред.

Сезонски прилагодените заеми за нефинансиски компании во зоната на примена на заедничката европска валута се зголемија за 1,7 проценти во јули во споредба со истиот месец минатата година, и најслаби од мај 2016 година. Во текот на јули, тие пораснаа за 1,8 проценти.

Нивниот раст забавува од пролетта, а тие најмногу се зголемија оваа година во текот на февруари, за 7,0 проценти.

Кредитирањето на домаќинствата се зголеми за 4,2 проценти во јули, најсилно од финансиската криза во 2008 година.

Во јули, заемите за домаќинствата пораснаа за 4,0 проценти.

Индикаторот за парична маса М3, односно ликвидност, се зголеми во текот на минатиот месец за 7,6 проценти, најслаб од почетокот на пандемијата, во март минатата година. Во јули, според ревидираните податоци на ЕЦБ, тој се зголеми за 8,3 проценти.