Фабриките во Европа вработуваат со рекордно темпо

57

Фабриките во еврозоната ангажираат нови работници со рекордно темпо за да ги исполнат нарачките што постојано се зголемуваат, пишува Bloomberg.

Создадените работни места беа особено изразени во Германија и Австрија минатиот месец, според истражувањето на IHS Markit на менаџерите за набавки. Индустриските производители продолжија да се борат со значителни тешкотии во синџирот на снабдување и ги пренесоа зголемените трошоци на клиентите.

Во време кога светските економии се опоравуваат од пандемијата на коронавирусот, фабриките во Европа работат со полна пареа. Компаниите во Северна Азија исто така имаат корист од зголемената глобална побарувачка, а намалената активност во Југоисточна Азија, сега еден од најтешко погодените региони во светот од Ковид-19, е потсетник дека кризата би можела повторно брзо да се разгори.

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ги зголеми прогнозите за економијата на еврозоната, предвидувајќи дека тој момент во четирите најголеми економии во блокот ќе се забрза во наредните месеци. Европската централна банка се подготвува за “силен“ раст на БДП-то во тековниот квартал, но исто така предупреди дека растот на заразените и ограничувањата на понудата може да го поткопаат закрепнувањето.

“Индустриските производители и нивните добавувачи имаат потешкотии да го зголемат производството доволно брзо за да ја задоволат побарувачката, со што цените се повисоки и повисоки. Индикаторите за ограничување на капацитетот продолжуваат да испраќаат предупредувачки сигнали“, рече Крис Вилијамсон, економист во IHS Markit.

Новите нарачки скокнаа во јули, предизвикувајќи значително зголемување на обемот на работа. Недостатокот на материјали и слабата достапност на транспорт доведуваат до рекордно зголемување на трошоците за производство и продажни цени.

Фото: Freepik