Farm 360 – градина што користи 100% чиста енергија и прави 90% заштеда на вода

15

farm 360

Farm 360 е градина во американскиот град Индијанаполис, којашто користи енергија од обновливи извори и прави огромна заштеда на вода за одгледување на растенијата, пишува Inhabitat.

Градината користи хидропонски систем (метод на одгледување на растенија во вода), којшто користи 100% енергија од обновливи извори. За Farm 360 се потребни 90% помалку вода во споредба со традиционалните начини на одгледување на зеленчук или овошје.

farmbot 1

Хидропонскиот систем во Farm 360 добива поддршка од илјадници енергетски ефикасни ЛЕД светилки што ослободуваат розова светлина. Водата, во којашто се развиваат растенијата, е збогатена со хранливи материи.

На Farm 360 во овој момент може да се најдат 35 различни видови на зеленчуци, а меѓу нив има: свеж босилек, нане, кељ, зелена салата, спанаќ…

Оваа иновативна и еколошка градина произведува многу повеќе за разлика од било која отворена или затворена градина, а во исто време обезбедува вработување и можност за економски раст на областа во којашто е сместена.

farm 360 1