ФБИ предупредува за лажни крипто-апликации, досега измамени над 200 жртви за 40 милиони долари

21

Американското Федерално биро за истраги (ФБИ) предупредува на сајбер-криминалците кои ги таргетираат инвеститорите во криптовалути.

Според ФБИ, сајбер-криминалците користат мобилни апликации за да инвестирање во крипто-средства како алатки за да ги намамат доверливите жртви.

ФБИ забележа дека сајбер-криминалците контактираат со американски инвеститори кои тврдат дека нудат легитимни инвестициски услуги во криптовалути, убедувајќи ги инвеститорите да преземаат лажни мобилни апликации за да ги измамат“.

Федералната агенција тврди дека овие малициозни субјекти ги користат ингеренциите на легитимните бизниси и создаваат лажни веб-страници за да ги измамат инвеститорите.

Во еден случај на измама, кој им донел речиси 4 милиони долари на сајбер-криминалците за околу шест месеци, жртвите биле измамени да преземат лажна апликација и да депонираат крипто-средства на платформата.

Помеѓу 22 декември 2021 година и 7 мај 2022 година, неидентификувани сајбер криминалци, кои се претставувале како легитимна американска финансиска институција, измамиле најмалку 28 жртви за околу 3,7 милиони долари.

Сајбер-криминалците ги убедуваат жртвите да преземат апликација која користи име и лого на вистинска американска финансиска институција и да депонираат криптовалути во паричници поврзани со сметките на жртвите во апликацијата.

Кога 13 од 28-те жртви се обиделе да повлечат средства од апликацијата, добиле е-пошта во која се наведува дека мора да платат даноци на нивните инвестиции пред да го направат повлекувањето. По плаќањето на наводниот данок, жртвите останале оневозможени да ги повлечат средствата“.

Според ФБИ, сајбер-криминалците досега измамиле повеќе од 200 жртви и заработиле повеќе од 40 милиони долари.