ФЕД ги зголеми каматните стапки, најавува натамошни зголемувања

28

Банката на федерални резерви ги зголеми каматните стапки за четвртина процентен поен во средата, зголемувајќи ја својата референтна стапка на нов опсег од 4,50% и 4,75%, највисоко ниво од октомври 2007 година.
Во своето соопштение во средата, централната банка го призна забавувањето на инфлацијата додека ФЕД продолжува да го проценува влијанието на зголемувањата на каматните стапки врз потрошувачките цени во текот на изминатата година.

Претставниците на ФЕД признаа во изјавата во средата дека „инфлацијата е малку намалена, но останува висока“. Банката на федерални резерви повеќе не гледа дека војната во Украина придонесува за зголемен инфлациски притисок, но рече дека конфликтот ја зголемува глобалната несигурност

ФЕД го задржа јазикот во својата изјава за политиката дека „тековните зголемувања“ на каматните стапки се соодветни за да се постигне монетарна политика што е „доволно рестриктивна“ — ефикасно спротивставувајќи се на неодамнешното олеснување на финансиските услови.

Сепак, пазарите бараа знаци дека ФЕД наскоро ќе стави крај на зголемувањето на каматните стапки на состанокот оваа недела. Но, изјавата не даде такви сигнали.

Фото: Facebook