ФЕД ги зголеми каматните стапки

19

Банката на федерални резерви во средата го одобри своето четврто по ред зголемување на каматните стапки за три четвртини од поен и сигнализираше потенцијална промена во начинот на кој ќе пристапи кон монетарната политика за намалување на инфлацијата.
Централната банка ја зголеми стапката на краткорочно задолжување за 0,75 процентни поени до целниот опсег од 3,75%-4%, што е највисоко ниво од јануари 2008 година.

Овој потег го продолжи најагресивното темпо на затегнување на монетарната политика од раните 1980-ти, кога инфлацијата последен пат беше толку висока.

Во очекување на зголемување на стапката, пазарите исто така бараа јазик што укажува дека ова би можело да биде последниот потег од 0,75 поени или 75 базични поени.