ФЕД го подготвува најголемото зголемување на каматните стапки во последните 40 години

85

Очајните времиња бараат очајни мерки, а времињата стануваат се поочајни. Постојаноста на високата инфлација може да ја принуди американската централна банка (ФЕД) да прибегне кон најголемото зголемување на основната каматна стапка во САД во повеќе од 40 години.

По уште еден лош извештај за инфлацијата во САД, економистите од брокерската компанија Nomura Securities во вторникот изјавија дека очекуваат референтната краткорочна стапка на ФЕД да се зголеми за цел процентен поен.

„Продолжуваме да веруваме дека пазарите потценуваат колку е вкоренета инфлацијата во САД и големината на одговорот што најверојатно ќе се бара од ФЕД за да ја задржи“, напишаа економистите на Номура во белешката до клиентите.

Последен пат ФЕД направи ваков драстичен потег на почетокот на 1980-тите, кога и инфлацијата растеше.

На последните два состаноци, Федералниот комитет за отворен пазар ја зголеми целната стапка за 0,75 поени.

Во август, индексот на потрошувачките цени порасна за слаби 0,1%, главно поради новиот голем пад на цените на енергијата, додека годишното темпо на инфлација благо забави од 8,5% на 8,3%.

Таканаречената основна стапка на потрошувачка на инфлација порасна на годишно темпо од 6,3% во август од 5,9% во претходниот месец, покажуваат податоците на Бирото за статистика на трудот.

„Веруваме дека е сè појасно дека ќе биде потребен поагресивен пат за зголемување на стапката за борба против се позацврстената инфлација што произлегува од прегреаниот пазар на труд, неодржливиот силен раст на платите и повисоките инфлаторни очекувања“, пишуваат аналитичарите на компанијата.

Стапката на федералните фондови, краткорочната стапка на централната банка, сега е во опсег од 2,25% до 2,5%. Трошоците на повеќето потрошувачки и деловни заеми се поврзани со таа стапка.

Номура очекува стапката да биде зголемена во опсег од 3,25% до 3,5% на состанокот на Банката на федерални резерви оваа недела, а директорите на монетарната институција на крајот ќе ја поттикнат таа клучна стапка на 4,75% во 2023 година, според аналитичарите на Номура.