ФЕД ја зголеми референтната каматна стапка за 0,25 отсто

16

Американската централна банка (ФЕД) одлучи да направи уште еден чекор кон заострување на монетарната политика, па на состанокот на Федералниот комитет за отворен пазар (FOMC) беше донесена одлука каматните стапки во САД да се зголемат за уште 25 базични поени.

Тоа значи дека во последните 15 месеци ФЕД ги зголеми каматните стапки за вкупно 500 базични поени, па референтната каматна стапка сега е на највисоко ниво во последните 16 години, односно во опсег од пет до 5,25 отсто.