ФЕД: Каматните стапки ќе останат високи уште некое време

24

Претставниците на Федералните резерви беа изненадени од темпото на инфлација и на нивниот последен состанок посочија дека очекуваат повисоките каматни стапки да останат на сила додека цените не паднат, се вели во записникот од септемврискиот состанок на централната банка објавен во средата.
Во дискусиите што доведоа до зголемувањето на каматните стапки за 0,75 процентни поени, креаторите на политиката забележаа дека инфлацијата им зема посебен данок на Американците со пониски приходи.

Тие повторија дека зголемувањето на стапките веројатно ќе продолжи и дека повисоките стапки ќе преовладуваат додека проблемот не покаже знаци на решавање.