ФЕД размислува за построги правила за средните банки

16
Facade on the Federal Reserve Building in Washington DC

Федералните резерви на САД размислуваат за построги правила за банките со средна големина бидејќи се обидуваат да избегнат повторување на колапс на банките, откако банкротот на Silicon Valley Bank (SVB) ги принуди властите да интервенираат.

Централната банка на САД ги разгледува барањата за капитал и ликвидност што им ги наметнува на банките, особено на оние со имот помеѓу 100 и 250 милијарди долари, изјави извор запознаен со ова прашање, пишува Фајненшл тајмс. ФЕД, исто така, ќе ги оценува таканаречените стрес тестови што ги спроведува секоја година за да ја процени способноста на заемодавачите да издржат неповолни економски и финансиски сценарија.

Ревизијата е дел од пошироката проценка што ФЕД ја објави во понеделникот за тоа како го надгледуваше и регулираше SVB, кој пропадна минатата недела и предизвика тревога во банкарскиот сектор во САД. Централната банка е меѓу американските регулатори кои се соочуваат со прашања дали ги пропуштила знаците за зголемени проблеми во SVB, за кои некои експерти велат дека биле очигледни.

За да ги ограничат последиците од колапсот на SVB, ФЕД и Федералната корпорација за осигурување на депозити воведоа итни мерки со кои се гарантираат депозитите на SVB Bank и на крипто-заемодавачот Signature Bank. Банката на федерални резерви најави и нов кредитен капацитет за банките, за да се осигура дека заемодавачите можат да ги задоволат сите потреби на своите клиенти.

Многу регулаторни експерти тврдат дека „црвените знамиња“ на SVB можеле однапред да се идентификуваат и да се избегне банкрот, доколку законодавците и регулаторите не ги олеснале правилата за помалите заемодавци во последниве години. Во 2018 година, Конгресот го смени законот за да ослободи некои банки со средства до 250 милијарди долари од најстрогите мерки на ФЕД. Една година подоцна, ФЕД одобри полесни регулативи за сите, освен за најголемите американски банки.