Федералните резерви на САД нема да забранат крипто

13

Претседателот на Федералните резерви на САД, Џером Пауел, јасно стави до знаење дека нема планови за репресии, слични на оние во Кина, против криптовалутите, за време на сослушувањето во четвртокот одржано од Комитетот на Претставничкиот дом за финансиски услуги.

На прашање на портпаролот на Конзервативците Тед Бад од Северна Каролина дали ФЕД сака да ја забрани или ограничи употребата на дигитални валути, Пауел рече дека нема таква намера.

Важно е да се има предвид дека банкарот спомена дека криптовалутите (особено стабилните монети) треба да се регулираат.

„Нема намера да се забранат, но знаете, стабилните монети се како фондови на пазарот на пари, тие се како банкарски депозити, но до одреден степен се надвор од регулаторниот периметар. Соодветно е да се регулираат“, истакна Пауел.

Народната банка на Кина неодамна ги забрани сите трансакции со криптовалути и деловни активности минатиот петок, веројатно причината за краткорочната распродажба на пазарот.

Бидејќи криптовалутите стануваат се попопуларни во Соединетите држави, набљудувачите од индустријата внимателно ги следат најновите случувања на регулаторниот фронт.

Извршниот директор на Тесла, Елон Маск, неодамна ја советуваше американската влада да „не прави ништо“ за криптовалутите: „Јас би рекол да не правите ништо. Само оставете ги нека „летаат“.

Во моментов, Федералните резерви се уште ги проценуваат придобивките од создавањето дигитална валута за централната банка. Во блиска иднина се очекува да биде објавен извештај за „дигиталниот долар“.